‹‹ Alle recepten

vegan knakwortel wellington

Feestelijke klassieker in een plantaardig jasje!

6 personen — avondmaaltijd — 65 min — vegan

Ingrediënten

  • 1 pak Knakwortel
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 portobello's
  • 1 rode ui
  • 300 gram champignons
  • 250 gram walnoten
  • 2 grote vellen kant-en-klaar veganistisch bladerdeeg (Bijv. Tante Fanny) of één pak bladerdeeg.
  • Plantaardige melk (circa 60 ml.)
  • Olijfolie (circa 45 ml.)
  • Zout en peper naar smaak
  • Benodigde Keukenspullen
  • Blender/keukenmachine
  • Koekenpan
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Ovenschaal
  • Bakkwast
  • Groot broodmes
  • Mes om mee fijn te hakken

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 C°.
  2. Hak 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm en 2 van de knoflookteentjes fijn.
  3. Leg de portobello's in een ovenschaal met de steel naar boven. Besprenkel 1 theelepel olie over de paddenstoelen en bestrooi deze vervolgens met een beetje peper en zout. Verdeel de fijngehakte rozemarijn, tijm en knoflook eroverheen. Zet de schaal met de paddenstoelen nu 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Hak de resterende 3 knoflookteentjes fijn, net als de overgebleven tijm en rozemarijn. Doe dit in een kleine kom. Meng 1 theelepel zout met 1 theelepel peper (mag natuurlijk ook naar je eigen smaak) en voeg dit toe aan de kom. Mix het tot één geheel. Zet de kom even aan de zijkant, dit is voor zometeen.
  5. Hak de champignons fijn in de keukenmachine tot deze helemaal fijn zijn. Hak ook de rode ui fijn.
  6. Doe 1 eetlepel olie in een koekenpan en voeg de gehakte rode ui toe. Roer regelmatig en voeg na ongeveer 5 minuten de fijngehakte champignons toe. Pak ook de kom van stap 4 erbij en voeg het mengsel al roerend toe. Blijf in de pan roeren en bak het geheel nog 5 minuten totdat alles zacht is. De pan mag nu van het vuur.
  7. Stop de walnoten in een keukenmachine en blend ze fijn. Voeg dit toe aan de pan en roer alles door tot één geheel.
  8. De portobello's van stap 3 zijn nu ook klaar en mogen uit de oven.
  9. Leg 1 vel bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Verspreid de helft van het mengsel uit de pan in de lengte van het bladerdeeg. Gebruik je handen om het netjes in een rechthoekige vorm met een platte bovenkant te vormen.
  10. Plaats de 4 portobello's uit de schaal netjes op het mengsel met de stengels naar boven. Zorg ervoor dat de zijkanten van de paddestoelen niet aan de randen hangen.
  11. Snijd de Knakwortels in de lengte doormidden en leg deze op de portobello's. De rest van het mengsel uit de pan mag eroverheen verspreid worden. Vorm het weer met je handen in een nette heuvel.
  12. Leg het tweede vel bladerdeeg over het geheel en druk dit goed aan. Sluit de randen door het bladerdeeg helemaal rond de vulling met je vingers naar beneden te duwen. Snijd het overtollige deeg van de randen af, maar zorg ervoor dat je een korst van 1 á 2 centimeter rond de basis van de Wellington laat. Gebruik een vork om de randen van het deeg samen te duwen. Zo dicht je het nog extra stevig af één zien de randen er mooi uit.
  13. Gebruik het overtollige deeg om de bovenkant nog feestelijk te versieren met bijvoorbeeld bolletjes, zoals wij gedaan hebben. Je kunt ook met vormpjes steken of snijden.
  14. Borstel de Wellington lichtjes met een plantaardige melk naar keuze. Prik met een vork nog even een aantal ventilatieopeningen in de bovenkant.
  15. Jippie! De Wellington is klaar om de oven in te gaan. Stel de oven in op 40 minuten, maar controleer na 30 minuten voor de zekerheid. Als hij al klaar lijkt, kan je hem natuurlijk uit de oven halen!
  16. Laat de wellington minstens 5 minuten afkoelen voordat je het serveert. Gebruik een broodmes om de Wellington in mooie plakken te snijden.
  17. Eet smakelijk!

P.S. Voel je je éxtra feestelijk? Dit gerecht is erg lekker met een cranberrysausje.

MEER RECEPTEN

Met Knakwortel kun je eindeloos variëren. Gebruik onze recepten als inspiratie voor jouw eigen creatie, en vergeet die vooral niet te delen @knakwortel.