‹‹ Alle recepten

Boerenkool stamppot

Met Knakwortel en vegan jus

4 personen — Hoofdgerecht — 45 min — Glutenvrije optie

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 600 gram boerenkool
  • 2 pakjes Knakwortel (200gr)
  • 250 gram kastanjechampignons, in blokjes van ±5mm
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 15 gram (1 eetlepel) olie
  • 30 gram (2 eetlepels) plantaardige boter
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gram (1 eetlepel) maïzena
  • 15 gram (1 eetlepel) vegan boullion poeder (wij zijn fan van de vegan Chicken Flavour bouillon van Bio Today)
  • 15 gram (1 eetlepel) sojasaus
  • 150ml water

Bereiden

  1. Snijd de aardappels in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen erop. Voeg wat zout toe en schenk er water bij totdat de aardappelen net onder staan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook de aardappelen en boerenkool in ca. 25 min. zachtjes gaar.
  2. Maak ondertussen de jus. Verwarm de olie op hoge temperatuur in een grote koekenpan. Test of de olie heet genoeg is door één blokje champignon in de pan te doen. Deze moet direct gaan sissen. Bak de blokjes champignon in 10 minuten bruin. Verlaag de warmtebron tot half vermogen. Voeg plantaardige boter, ui en knoflook toe en bak nog eens 3 minuten. Voeg de rest van het water, boullionpoeder en sojasaus toe en roer goed. Breng langzaam aan de kook. Meng in een kommetje de maizena met een eetlepel water. Giet het maizena mengsel bij de paddestoelen en blijf roeren tot de saus gebonden is. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus te dik is.
  3. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang het kookvocht op. Voeg de haverroom toe en stamp fijn. Voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe tot de stamppot lekker smeuïg is. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout. Zet de stamppot met de deksel op tafel.
  4. Verhit de olie in een koekenpan. Haal de Knakwortels uit de verpakking en laat de overtollige marinade uitlekken. Bak de Knakwortels in 4 min. op middelhoog vuur rondom goudbruin. Schep de stamppot op borden, leg de Knakwortel op de boerenkool en overgiet royaal met jus.

Variatie: Gebruik voor een glutenvrije variant tamari of een andere sojasaus zonder gluten

MEER RECEPTEN

Met Knakwortel kun je eindeloos variëren. Gebruik onze recepten als inspiratie voor jouw eigen creatie, en vergeet die vooral niet te delen @knakwortel.